* H.M.S. Queen Elizabeth 1941

Mooie en interessante bouwdoos van de H.M.S. Queen Elizabeth 1941.

H.M.S. Queen Elizabeth (00) was een slagschip en de naamgever van de Queen Elizabeth-klasse van de Britse Royal Navy. Het slagschip was genoemd naar Koninging Elizabeth I van Engeland en deed zowel tijdens de Eerste als tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst.

De bouw van het schip begon op 21 oktober in 1912 in Portsmouth. Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het schip in dienst gesteld.

 

 

zoomzoomzoomzoom trumpeter hms queen elizabeth 1941 1 a.jpg trumpeter hms queen elizabeth 1941 2 a.jpg trumpeter hms queen elizabeth 1941 3 a.jpg trumpeter hms queen elizabeth 1941 4 a.jpg



Eerste Wereldoorlog:

Toen de Queen Elizabeth in de Middellandse Zee aan het opwerken was werd ze naar de Dardanellen gezonden om deel te nemen aan de Slag om Gallipoli. De Queen Elizabeth was het enige moderne Slagschip dat aan de strijd deelnam; de overige schepen waren slagkruisers en verouderde slagschepen. Ze werd vlaggenschip ten behoeve van de kustbeschtietingen die voorafgingen aan de Slag om Gallipoli, en voerde de Britse slagschepen aan tijdens de beslissende slag op 18 maart 1915. Tijdens de militaire operatie bij Gallipoli op 25 april was de Queen Elizabeth het vlaggenschip van Generaal Ian Standish Monteith Hamilton, de commandant van het Geallieerde expeditieleger. Maar nadat H.M.S. Goliath op 12 mei door een Turkse torpedobootjager tot zinken was gebracht werd de Queen Elizabeth meteen naar een veiligere plek gedirigeerd.

De Queen Elizabeth werd ingedeeld bij het 5th Battle Squaron onder commando van Admiraal Hugh Evan-Thomas. Het schip maakte nu deel uit van de Grand Fleet die was gestationeerd in Scapa Flow. Ze kon niet deelnamen aan de Zeeslag bij Jutland (1916) omdat ze vanwege onderhoud in het dok lag.

Interbellum:

De Queen Elizabeth was tussen 1919 en 1924 het vlaggenschip van de Atlantic Fleet. Vanaf 1924 was ze het vlaggenschip van de Mediterranean Fleet. Na een korte rustperiode keerde ze in 1927 terug naar de Mediterranean Fleet. In 1929 maakte ze deel uit van de Atlantic Fleet en een jaar later werd ze opnieuw ingedeeld bij de Mediterranean Fleet waar ze tot 1937 bleef. In de jaren dertig was ze betrokken bij de neutraliteitsvaarten tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De Queen Elizabeth werd tussen beide wereldoorlogen twee keer gemoderniseerd. De eerste modernisering duurde van 1926 tot 1927 en de tweede van 1937 tot 1941.

Tweede Wereldoorlog:

 In 1941 keerde de Queen Elizabeth terug naar de Mediterranean Fleet en nam ze in juni 1941 deel aan evacuatie van de geallieerde troepen op Kreta. De Queen Elizabeth en haar Zusterschip H.M.S. Valiant liepen op 19 december 1941 zware schade op als gevolg van een commando-operatie van Italiaanse kikvorsmannen tijdens de aanval op Alexandrië in de haven Alexandrië in Egypte. Negen bemanningsleden van de Queen Elizabeth sneuvelden bij deze actie.

Het schip werd gestrand op de havenbedding maar had relatief weinig averij opgelopen aan het hoofddek. De Italiaanse kikvorsmannen werden krijgsgevangen genomen. De Queen Elizabeth was nu anderhalf jaar lang uitgeschakeld. In juni 192 vertrok de Queen Elizabeth voor verder herstel naar de Norfolk Naval Shipyard in de Verenigde Staten. Van september 1942 tot juni 1943 werd ze daar verder gerepareerd.

De Queen Elizabeth vertrok in 1943 weer naar Groot Brittannië en werd ingedeeld bij de Home Fleet. Vanaf december maakte ze deel uit van de Eastern Fleet. Ze nam deel aan aanvallen op Japanse bases in Indonesië. In augustus 1945 werd ze ingedeeld bij de reservevloot

De Queen Elizxabeth werd in juni 1948 uit dienst gesteld en een maand later was begonnen met de sloop. 

Zusterschepen H.M.S. Queen Elizabeth:

H.M.S. Warspite

H.M.S. Valiant

H.M.S. Barham

H.M.S. Malaya

H.M.S. Agincourt

Bijzonderheden:

  • Lengte: 281 mm.
  • Breedte: 43,7 mm.
  • Schaal: 1:700
  • Aantal Onderdelen: 300+
  • Foto-ets onderdelen 1
  • Onderdelen: 11 bomen, rompdelen,waterlijmplaat, dekken en siandaard.

Kan met volledige romp of als waterlijn-model worden gebouwd.

Daadwerkelijke afmetingen:

  • Lengte: 196 m.
  • Breedte: 27,6 m.
  • Diepgang: 9,3 m.
  • Waterverplaatsing: 31.000 ton.
  • Vaart: 24knopen (44 km/h.
  • Vermogen 75.000 pk. (55.000 kW)

NIET GESCHIKT VOOR KINDEREN JONGER DAN 3 JAAR.

€ 36,95
Aantal:

Voorraad: 1 stuks.
beschikbaarheid




Gerelateerde artikelen: